کاسب باشی

کسب درآمد با پرورش شترمرغ

کسب درآمد با پرورش شترمرغ

شتر مرغ پرنده ای که بر پایه الگوی اقتصاد مقاومتی می توان از آن کسب درآمد کرد، شما می توانید از این پرنده یک کارخانه پول بسازید، اما قبل از هر چیزی باید کمی اطلاعات از خانواده شترمرغ بدست بیارید تا بتوانید بدون هیچ مشکلی به درآمد برسید. شایان ذکر است که پرورش شترمرغ فرآورده های مختلفی دارد که می توان از آن درآمد زایی کرد که می توان به گوشت، پوست، روغن، پر و پوست تخم آن اشاره داشت شما عملا می توانید از این پرنده پر سود به درآمد بسیار بالایی برسید. برای اینکه بتوانید کسب و کار خودتان را شروع کنید باید ابتدا به این فکر کنید که چطور باید یک مزرعه شترمرغ بسازید تا بتوانید یک مکان امن و بسیار عالی برای آنها ایجاد کنید تا آنها در مکانی آرام براحتی بتوانند زندگی کنند و سیستم عصبی آنها مختل نشود.

به گفته کارشناسان پرورش طیور ایران به عنوان سومین کشور تولید کننده محصولات شترمرغ در دنیا فعال است و کارآفرینان زیادی را در خود جای داده که با پرورش این پرنده قیمتی محصولات آن را به کشورهای شرقی، غربی و حوزه خلیج فارس صادر می کنند. اگر جزء افرادی هستید که یه این نتیجه رسیده اید که می توانید یک کارآفرین باشید می توانید ادامه این مقاله را با کاسب باشی همراه ما باشید.

پرورش شترمرغ

شترمرغ پرنده ای با جثه بزرگ و دارای اسکلت بندی بسیار قوی می باشد و دارای پاهای بلند و قدرتمندی می باشد، خصوصیات درآمدزایی این پرنده باعث شده تا پرورش دهندگان طیور به این پرنده نگاه ویژه ای داشته باشند. اما سوال اینجاست که چه امکاناتی برای پرورش این پرنده قوی جثه نیاز است تا بتوان از آن کسب درآمد نمود؟ در این بخش ما قصد داریم تا شرایط و امکانات لازم برای پرورش شترمرغ را بصورت کامل توضیح دهیم تا با یک طرح توجیحی بتوانید کسب و کار خودتان را شروع کنید.

حالا سوال اینجاست چرا پرورش شترمرغ می تواند به سوددهی بالایی برسد؟ از آنجایی که ایران به عنوان صادر کننده نمونه شترمرغ در جهان شناخته شده است خیلی از کشورهای همسایه به دنبال خرید محصولات فرآوردهای گوشتی، پوستی این پرنده عظیم هستند تا بتوانند نیاز بازار داخلی خود را پوشش دهند. اما چرا باید کارآفرین ایرانی به پرورش این پرنده دست بزند؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه به سه نکته مهم آن اشاره می کنیم:

  • تولید فراورده های بسیار خوب از جمله گوشت، تخم، پر، چرم، پوست
  • سوددهی بالای (قیمت گوشت و تخم این پرنده در بازار نسبتا بالاست و همیشه تقاضا برای خرید آن وجود دارد)
  • بازدهی بالا به نسبت سرمایه گذاری که بر روی آن انجام شده است

انواع شترمرغ برای پرورش

کارآفرینان قبل از اینکه بخواهند شروع به کار کنند باید اطلاعات دقیقی از آن موضوع بدست بیاورند پس قبل از هر چیز باید با انواع شترمرغ آشنا شوید. در این میان شما می توانید به چند روش درآمدزایی کنید افرادی هستند که تخم نطفه دار این پرنده را خریداری می کنند و آنها را داخل دستگاه جوجه کشی قرار می دهند، پس از بدو تولد آنها را به فروش می رسانند. عده ای هستند که شترمرغ های مولد خریدار می کنند و در فصل تخم گزاری حدود ۴۰ تا ۶۰ تخم از آنها بدست می آورند و آنها را به مرحله بلوغ می رسانند و سپس به درآمدزایی می رسند. برای شروع کار و خرید این پرنده لازم است تا با انواع نژاد شترمرغ ها آشنا شوید. با توجه به منطقه جغرافیایی و اقلیم های آب و هوایی شتر مرغ ها به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از شترمرغ استرالیایی (امو)، گردن سیاه، آمریکایی(ریه)، بومی نیوزلند(کیوی)، بومی آفریقایی جزء نژادهای اصلی و بزرگ ترین گونه های این پرنده می باشند که هر کدام از آنها دارای خصوصیات متفاوتی هستند.

انواع شترمرغ برای پرورش

روشهای پرورش شترمرغ

همانطور که پیش تر توضیح دادیم برای پرورش این پرنده قیمتی روش های گوناگونی وجود دارد که هر کدام دارای چرخه ی کاری متفاوت می باشند و برای شما درآمدزایی متفاوتی ایجاد می کند در ادامه به چند روش اصولی و حرفه ای آنها می پردازیم.

  • سیکل کامل پرورش

این حالت شکل معمول است. شما مولدهایی دارید که تخم می گذارند، انکوباسیون و جوجه کشی را انجام می دهید و سپس خودتان جوجه ها را تا رسیدن به سن کشتار پرورش می دهید.

  • پرورش مولد ها

برخی از مزرعه داران، مولد پرورش داده و تخمهای آنها را می فروشند.

  • تجهیزات جوجه کشی

ممکن است بخواهید فقط تجهیزات جوجه کشی داشته باشید. مزرعه دارانی هستند که برای جوجه کشی تخم هایشان به شما پول پرداخت می کنند. ممکن است تخم شترمرغ را خریداری کرده و به صورت جوجه یکروزه به فروش برسانید.

  • پرواربندی جوجه ها

کم هزینه ترین گزینه پرواربندی جوجه ها می باشد، شما جوجه ها را در سن خاصی خریده و تا زمان کشتار پرورش می دهید. این گزینه به ویژه برای تازه کارها جالب است، مخصوصا اگر قرار داد خرید مجدد پرنده های کشتاری وجود داشته باشد.

  • گروه های منطقه ای

برخی طرفدار گروههای منطقه ای هستند چون مزرعه داران توسط یکدیگر حمایت می شوند. کار گروهی از هر لحاظ مفید است. مزرعه داران همگی دارای مولد بوده و همه تخم شترمرغشان را به یک فرد تحویل می دهند. هر مزرعه دار به طور چرخشی هر هفته تعدادی از جوجه ها را تحویل می گیرد. این بدین معنی است که مزرعه دار اول همه جوجه های هفته اول را تحویل می گیرد. مزرعه دار دوم همه جوجه ها را هفته دوم و ..، سیستم کاملا تعاونی است به طوری که هیچ جوجه ای به حال خود رها نمی شود و مدیریت ۵ جوجه به آسانی ۲۰ جوجه است. مطلب دیگر اینکه همه کشاورزان از خوراک مشابهی استفاده می کنند که به تولید محصول یکنواخت کمک می کند.

امکانات مورد نیاز برای شروع پرورش شترمرغ

تا به اینجا تقریبا به اطلاعات مناسبی رسیده اید حالا وقت آن رسیده تا با امکانات مورد نیاز برای پرورش شترمرغ آشنا شوید پس در ادامه به نکات بسیار مهمی که نیاز شروع کار است اشاره می کنیم. ابتدای کار باید مشخص کنید که چقدر سرمایه برای شروع کار دارید و با چه تعداد می خواهید کار خودتان را شروع کنید؟ پس قبل از هر چیزی باید بودجه مشخص را برای این کار در نظر بگیرید.

امکانات مورد نیاز برای شروع پرورش شترمرغ

  • زمین مورد نیاز پرورش

جوجه ها در ۴ هفته اول به فضای کمی نیاز دارند و هر ۲۰ جوجه شترمرغ، زمینی به ابعاد ۲ متر در ۱۰ متر مربع نیاز است، برای یک شتر مرغ بالغ ۲۵۰ متر مربع زمین و برای یگ گله سه تایی که از ۱ نر و دو ماده تشکیل شده ۱۵۰۰ متر مربع فضا نیاز است که بتواند به گردش بپردازد پس با این فرمول و تعداد انتخابی شما می توانید متراژ زمین مورد نظرتان را تعیین کنید.

  • سالن پرورش

جوجه ها تا ۱ ماهگی به دمای ۳۰ تا ۳۲ درجه سانتی گراد نیاز دارند پس تهیه یک سالن بزرگ و مسقف بسیار ضروری است.

  • فنس و دیوار کشی

برای مراقبت بهتر و همچنین نگهداری از شترمرغ ها اطراف مزرعه و سالن پرورش خود را با فنس یا سیم و یا آجر دیوار کشی کنید.

  • تغذیه

بیشترین هزینه پرورش شترمرغ مربوط به غذا و جیره ی آنها می شود و ۶۰ تا ۷۰ درصد را شامل می شود که علوفه، ذرت، مواد معدنی، ویتامین ها، اسیدهای آمینه و مخمر را در بر دارد.

  • آشیان مخصوص تخم گذاری

بهتر است برای شتر مرغ های مولد قسمتی را بسازید که در آن مکان ها پس از جفت گیری مولد ماده بتواند به راحتی تخم گذاری کند و پس از تخم گذاری می توانید جهت جلوگیری از صدمه و آسیب آنها را به محلی دیگر که دما و رطوبتش کنترل شده ببرید و پس از انباشته شدن حال بفروشید و درآمدزایی کنید یا برای تولید جوجه در دستگاه جوجه کشی بگذارید.

  • آبخوری

شتر مرغ ها بسیار به آب نیاز دارند حتی به هنگام غذا هم آب می خورند پس باید به اندازه کافی آب در دسترس شان باشد.

  • نیروی کارگر

بهتر است برای نظافت زیر پای جوحه ها و غذا دادن به جوجه ها، مثلا جوجه ها در روز ۵ بار و بالغ ها نیز در روز ۲ بار به صورت صبح و عصر به سر کشی و غذا نیاز دارند پس توصیه ما این است برای مدیریت یک مزرعه و سالن نیروی انسانی در دسترس تان باشد.

  • مجوز راه اندازی سالن

برای تهیه مجوز می توانید به جهاد کشاورزی مراجعه کنید در آنجا شاید شرایط برای اعطای تسهیلات وام نیز در اختیار شما قرار دهند. برای اینکه بدانید اخذ چه نوع مجوزهایی برای احداث مزرعه شترمرغ لازم است باید با مراکز مرتبط از جمله معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی و یا معاونت های امور دام بخش طیور غیر مرسوم و سازمانهای مرتبط با پرورش شتر مرغ منطقه مشورت کنید.

• مجوز مالکیت پرندگان

• مجوز حمل و نقل پرندگان

• احداث چاه تلفات برای دفن پرنده های مرده

• بازرسی های دامپزشکی

• معیارهای امنیت زیستی نظیر حوضچه ورودی وسایل نقلیه تا وسایل نقلیه هنگام ورود به مزرعه از داخل مواد ضد عفونی عبور کنند.

سرمایه لازم برای پرورش شترمرغ

خیلی از افراد از ما سوال می پرسند که سرمایه لازم برای پرورش شتر مرغ چقدر است؟ در جواب این سوال باید بدانید که چقدر بودجه برای این کار در نظر گرفته اید شما می توانید کار خود را با سه شترمرغ و یا یک گله شروع کنید. پس با در نظر گرفتن بودجه و برآورد هزینه های اولیه خرید و نگهداری، زمین و فنس مورد نیاز، غذا و بهداشت آن را اگر در نظر بگیرید می توانید هزینه لازم برای شروع کار را بدست بیاورید. از اینکه در این بخش ما رقمی اعلام نمی کنیم به دلیل نوسانات بازار می باشد و قیمت های موجود در بازار به دلیل متفاوت بودن باید خودتان دست به کار شوید و برای راه اندازی کسب و کار خود بصورت میدانی قیمت ها را بدست بیاورید.

درامد پرورش شترمرغ پرواری

درآمد پرورش شتر مرغ پرواری یا همان مولد بستگی به تعداد آنها دارد هر چقدر که بتوانید از آنها جوجه کشی کنید می توانید درآمد خودتان را افزایش دهید، به عنوان مثال عده ای دوست دارند که تخم های آنها را به فروش برسانند و عده علاقه دارند تا ابتدا آنها را پرورش دهند و به مرحله بلوغ برسند و اقلام آن از جمله گوشت، پر، تخم و … آن را به فروش برسانند. به دور میانگین با ذکر یک مثال ادامه می دهیم: فرض کنید که شما تعداد ۳۰ عدد شتر مرغ دارید که در طول یک سال به طور پرواری آنها را نگهداری میکنید درآمد سالیانه شما بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون می باشد که این رقم بستگی به سیاست کاری شما متفاوت می باشد.

مدت زمان پرورش شترمرغ گوشتی

به طور متوسط برای اینکه این پرنده به سن بلوغ برسد حداقل ۲ سال زمان می خواهد اما بهترین زمان برای کشتار شترمرغ ها بین ۱۰ تا ۱۲ ماهگی است که در این مقطع زمانی حدود ۱۲۰ کیلوگرم وزن گرفته اند و از این ۱۲۰ کیلوگرم حدود ۲۵ تا ۴۵ کیلوگرم گوشت خالص که هیچگونه ضایعات و اضافاتی در آن وجود ندارد (بسته به نوع پرورش و نگهداری) بدست می آید.

معایب پرورش شتر مرغ

همانطور که می دانید شترمرغ بسیار پر تحرک است و با توجه به جثه بزرگی که دارد عملا نیاز به یک فضای وسیع دارد تا بتواند براحتی در آن تحرک داشته باشد. به طور معمول هر شتر مرغ تقریبا نیاز به فضایی بالغ بر ۲۰۰ تا ۲۵۰ متر مربع دارد که البته از معایب آن همین وسعت زیاد زمین می باشد که مدیریت چنین متراژی بسیار کار دشوار و سختی است که اگه بتوانید فضا را با دیوار کشی یا فنس کشی مدیریت کنید می توانید تا حدی این فضا را مدیریت کنید.

ارسال نظر