کاسب باشی

آموزش پرورش قارچ در منزل

آموزش پرورش قارچ در منزل

همه ی ما در منزل خود از ماده خوراکی به نام قارچ برای طبخ غذاهای مختلف استفاده می کنیم، در کمتر از دو دهه است که همواره قارچ خوراکی که در اغلب خانه های امروزی دیده می شود به عنوان مواد افزودنی به انواع غذاها استفاده می شود. در گذشته از این ماده بسیار خوشمزه فقط در فست فودها از جمله پیتزا استفاده میشد اما رفته رفته و به مرور زمان آشپزهای ایرانی دریافتند که از قارچ می توان در اغلب غذاهای ایرانی استفاده نمود که طعمی بسیار لذیذ به آن داده میشود.

قارچ های همواره به عنوان یک ماده غذایی بسیار مقوی یاد می شود که آن را به طریق مختلف می توان مصرف نمود، صنعت تولید قارچ بدون شک یکی از شغل های پر درآمد می باشد که با درآمد بسیار کم می توانید در منزل شروع به کار کنید. همانطور که می دانید برای رشد این محصول در منزل باید یک سری شرایط خاص را ایجاد کنید تا بتوانید براحتی به پرورش قارچ در منزل بپردازید. بهترین زمانی که در شرایط عادی می توانید به پرورش قارچ بپردازید ما بین ماه های مهر تا آذر می باشد این در حالی است که شما هیچ دستگاهی نداشته باشید. اما اگر امکانات لازم از جمله تهویه هوا، متعادل نمودن درجه حرارت محیط را بتوانید مهیا کنید می توانید در ماه های دیگر سال نیز به پرورش قارچ بپردازید.

شغل پر درآمد پرورش قارچ

بدون شک یکی از شغل های پر درآمد که می توانید در منزل و یا در یک مزرعه کوچک راه اندازی کنید، شغل پرورش قارچ است به خاطر اینکه بسیار پر مخاطب است و افرادی زیادی هستند که علاقه زیادی به این ماده خوراکی دارند. قارچ ها در دسته های گوناگونی وجود دارند اما بیشتری گونه ای که در ایران کشت میشود و به مصرف خوراکی می رسند می توان به قارچ صدفی و دکمه ای اشاره داشت که ساختار آن به شکل چتر تو پر بوده و به رنگ سفید صدفی می باشد. پیشنهاد کاسب باشی برای راه اندازی یک شغل پر سود و پر درآمد پرورش قارچ در منزل می باشد که امروز به کمک دستگاه های گوناگون صنعتی می توانید درآمد خودتان را چند برابر کنید. در این مقاله ما قصد نداریم که به میزان درآمد آن بپردازیم زیرا این درآمد بسته به محیط و میزان رسیدگی شما به آنها متفاوت است پس اگر قصد همیچن کاری را دارید پیشنهاد می کنیم که قبل از آن حتما با متخصصان این صنعت مشورت کنید.

شغل پر درآمد پرورش قارچ

سالن پرورش قارچ خانگی

خیلی از افراد که با ما تماس میگیرند از ما می پرسند چگونه در منزل شروع به پرورش قارچ دکمه ای کنیم ؟ خب در ادامه همین بحث کمی در مورد سالن های قارچ ها می پردازیم تا با روش سراه اندازی سالن آنها آشنا شویم. معمولاً اکثر سالن های پرورش خانگی قارچ، بخشی از منزل مسکونی می باشد که عبارتند از طبقه زیرین ساختمان، زیر زمین، یک واحد مجزای آپارتمان، پارکینگ ساختمان و غیره … می باشد. شما باید فضایی را برای پرورش انتخاب کنید که با کمترین فضا بتوانید بیشترین قفسه بندی را داشته باشید و به آنها بتوانید دسترسی داشته باشید. به عنوان مثال چیدمان این قفسه ها باید به گونه ای باشد که همانند دالون مانند یا راهرو شکل باشد و شما براحتی بتوانید از آنها عبور کنید و عملیات برداشت بدون هیچ مشکلی قابل انجام باشد

پیشنهاد می کنیم حداقل ارتفاع برای یک سالن قارچ ۳ متر باشد زیرا کمتر از این متراژ کار شما را با مشکلات مختلفی مواجه می کند. در سالن هایی پرورش خانگی بدلیل استاندارد نبودن تجهیزات و سختی ایجاد شرایط محیطی مناسب جهت رشد قارچ ها، وجود پیش سالن ضروری است. پیش سالن به اتاق کوچکی گفته می شود که قبل از ورود به سالن اصلی قرار می گیرد. در پیش سالن ها دستگاه های هوا ساز و رطوبت ساز، وسایل گرمایشی و سرمایشی قرار می گیرد تا شرایط پرورش قارچ را بتوانید مهیا کنید. در واقع شما باید در پیش سالن هوای مناسب و مطلوب رشد قارچ ها را فراهم کنید و سپس به سالن اصلی انتقال می دهیم و در صورت ایجاد شرایط محیطی نامطلوب در سالن های اصلی، از خسارت اقتصادی در سالن اصلی جلوگیری می کنیم.

سالن پرورش قارچ خانگی

قفسه بندی سالن پرورش قارچ

معمولاً سیستم قفسه بندی در سالن های پرورش قارچ خانگی به دلیل ارزان بودن از لوله های آهنی انتخاب می شود اما پیشنهاد می کنیم که تا حد امکان از لوله های آهنی بخاطر مقرون به صرفه بودن آن استفاده نکنید زیرا به مرور زمان لوله ها زنگ می زند و عمر کوتاهی نیز دارد. در نظر بگیرید که قفسه بندی از هزینه های ثابت یک سالن است پس سعی کنید قفسه ها را از جنسی انتخاب کنید تا در دراز مدت بتوانید از آن بدون هیچ مشکلی استفاده کنید.

سیستم گرمایش
در بسیاری از سالن های پرورش قارچ خانگی، از بخاری معمولی برای گرم کردن استفاده می شود و یا برخی با سوزاندن چوب و یا آجر بر روی شعله­ای از اجاق گاز از گرمای آن استفاده می کنند. اما پیشنهاد می کنیم که حداقل از بخاری استفاده کنید تا بتوانید سیستم گرمایشی آن محیط را تامین کنید.

سیستم سرمایش
کولر همراه با لوله های پلاستیکی مانند سیستم هواساز بدلیل جلوگیری از تماس مستقیم باد کولر با سطح بستر مناسب است. هم چنین برخی از هوای خنک بیرون مخصوصاً شب ها برای کاهش دمای محیط استفاده می کنند و یا در شرایطی که دمای محیط بالا می باشد با شستن کف سالن و آب پاشیدن به در و دیوارها به کاهش دمای محیط کمک می کنند.

سیستم تهویه هوا
نیاز به تهویه برای یک سالن بسیار مهم است و باید سالن به نحوی باشد که گردش هوا در آن ایجاد شود و حداقل از یک طرف به فضای بیرون یا هوای آزاد دسترسی داشته باشد. شرایط ایده آل این است که بتوانیم از دو طرف تهویه داشته باشیم و به هوای آزاد دسترسی داشته باشیم. در سالن های پرورش قارچ خانگی بسته به ابعاد سالن از دستگاه هواساز کوچکی جهت کاهش دما و تامین رطوبت سالن استفاده می کنند. لوله های هواساز از جنس پلاستیک های پلی اتیلنی است و در هر دو طرف سالن یا وسط راهرو و بین ردیف قفسه ها قرار می گیرد سوراخ های لوله های هواساز به شکل دایره و یکی در میان کاملاً باز و نیمه باز تعبیه می شوند.

کانال های هواساز بهتر است از داکت های پلاستیکی با عرض ۵۰ سانتی متر استفاده شود در غیر اینصورت می توان با پلاستیک های پلی اتیلنی کانال های هواساز را ایجاد کنید به صورتی که اولین سوراخ آن در محل ورود هواساز به سالن زده شود و سوراخ های بعدی به فاصله ۵۰ سانتی متر با قطر ۵ سانتی متر زده شود.

سیستم آبیاری
سیستم آبیاری نیازمند سیستم پیچیده ای و پر هزینه ای نیست و از طریق سر آبپاش های پلاستیکی معمولی می توانید برای آبیاری این نقاط استفاده کنید.

هزینه پرورش قارچ در منزل

هزینه پرورش قارچ در منزل

یکی از مهمترین سوال هایی که هنگام راه اندازی یک کسب و کار از ما می پرسند هزینه راه اندازی می باشد، به طور معمول و با تورم سالیانه که در کشور ایجاد می شود شما با حداقل سرمایه ۲٫۵ میلیون تومانی می توانید پرورش قارچ خود را تاسیس کنید. اما به گفته متخصصان این شغل می گویند به دلیل نوسانات قیمت در بازار اگر با این مبلغ هزینه کار خودتان را شروع کنید به احتمال زیاد شکست می خورید زیرا نمی توانید در بازار محصولات خودتان را به مبلغی که مد نظر دارید بفروشید. برای حل این مشکل شما می توانید با سرمایه ۱۰ میلیونی کار خودتان را در منزل شروع کنید.

پرورش قارچ در منزل با کمترین امکانات

افراد زیادی هستند که بطور کلی یک محیطی آرام و تاریک را برای پرورش انتخاب کردند که در کنار آن تهویه هوای مناسب با میزان درجه ما بین ۱۰ تا ۱۵ درجه را تهیه نموده اند که این محیط کاملا تمیز و فاقد درز یا محلی برای پرورش باکتری ها و حشرات می باشد. برای کاشت و پرورش قارچ در خانه ، ابتدا نوع قارچی که می خواهید پرورش دهید را باید انتخاب کنید، مانند قارچ صدفی (Oyster)، دکمه ای سفید (White button) و شیتا که (Shiitake: قارچ دارویی خوراکی)، در خانه براحی قابل کشت می باشد. روش تهیه و کاشت هر سه نوع آنها یکسان، اما بستر کاشت آنها متفاوت می باشد. به عنوان مثال قارچ های صدفی، در بستر کاه و پوشال یا تفاله ی قهوه، قارچ شیتا در پوشال های خشک درختان و قارچ دکمه ای، در کودهای کمپوست، بهترین رشد را دارند.

ارسال نظر